BLOG

Jednostavnost - ključ elegancije
28 Oktobar 2015    ⁄    0 COMMENT(S)

Gabrijela Šanel, kako joj je pravo ime, rođena je 19. avgusta 1883. u Saumuru, malom francuskom gradu. Bila je vanbračno dete uličnog prodavca i domaćice, koji su pored nje imali još petoro dece. Kada je imala 11 godina, majka joj je umrla, a otac nije hteo da preuzme brigu o deci. Završila je u sirotištu i o njoj su se brinule opatice. U sirotištu je ostala pet godina i u njemu je izučila krojački zanat.

Napunivši 16 godina Gabrijela napušta sirotište i počinje da radi kao krojačica. Nedugo zatim seli se u Pariz gde počinje da radi po noćnim klubovima kao igračica i pevačica. Nadimak Koko, koji će kasnije početi da koristi kao ime, „zaradila“ je pevajući pesmu „Qui qu a vu Coco dans le Trocadero“, u kafeu „La Rotonda“ na Montparnasu. Njena velika želja je, inače, bila da se bavi dizajnom i izradom šešira koji su u to doba bili neizostavni modni detalj svake dame. Zahvaljujući finansijskoj pomoći vojnog oficira i bogatog naslednika Etjena Balzana čija je ljubavnica bila, Koko 1909. otvara svoj prvi butik, čime njen san počinje da se ostvaruje. Posao je odlično krenuo i Gabrijela ne samo da je kreirala šešire, već je nakon kratkog vremena svojim mušterije počela da nudi jednostavne kreacije koje su se odlikovale praktičnošću i udobnošću, koje su zapravo predstavljale začetak njene „nove mode“.

Već 1920.godine Šanel je predstavljala respektabilnu modnu kuću koja je zapošljavala preko 300 radnika. Početkom 20-ih godina prošlog veka, Koko širi područje svog kreativnog delovanja na visoki modni dizajn, kreirajući komforne i elegantne kostime, haljine, ženske pantalone, nakit i parfeme. Opuštenim kreacijama, kratkim suknjama i komfornim odevnim predmetima snažno se suprotstavlja dotad vrlo raširenoj modi strogih, konzervativnih linija. Muški stil odevanja česta joj je inspiracija. Tako je nastao i čuveni Šanel kostim, po kome će ostati upamćena. Elegantni komplet koji karakteriše suknja do kolena i kratak, strukiran sako, tradicionalno izrađen od vune i ukrašen dugmićima boje zlata, postao je trajno obeležje stila i omiljen odevni predmet žena, naročito pripadnica viših slojeva.

Koko Šanel bila je veličanstvena dama sa duhom muškarca, sledila je svoj san o modernoj, jakoj ženi oslobođenoj stega, šablona i pravila ponašanja, kako u modi, tako i u životu. Koko Šanel bila je revolucinar, borac za ženska prava. Nikada nije crtala svoje kreacije, stvarala ih je na licu mesta, na manekenkama, a ideje su u njenoj glavi uvek bile žive i nove. Ona je ženske garderobere obradovala svevremenom elegancijom i blagim seksepilom, lansiravši sada već klasike: malu crnu haljinu, ženske pantalone, „zvoncare“, kratke kapute, uske sakoe i ravne suknje, udobne kostime od tvida i žerseje, šešire i torbice sa tankim kaišem. Učinila je crnu i belu neprikosnovenim bojama, a bisere i parfem neizbežnim detaljima svake žene od stila. Koko Šanel uvek je isticala da je njeno stvaralaštvo van trendova, van mode, van vremena: „Ne volim kada ljudi pričaju o Šanel modi. Šanel je pre svega stil. Moda, vidite, izlazi iz mode. Stil je večan.”

Umrla je na pragu devedesete godine života, spremajući oproštajnu kolekciju. Za sobom je ostavila večni trag u istoriji ženske mode, ali i ženske indivudalnosti i samostalnosti, zadajući lekciju iz smelosti, promišljenosti, otmenosti i stila! Sa razlogom najznačajnija žena 20.veka… veličanstvena, jedinstvena, neumorna i genijalna Koko Šanel!

 

 

 

 

Search This Close

Jednostavnost - ključ elegancije

LEAVE A COMMENT

Name (required)
E-mail (required, but will not display)
Website
Write your comment.